Omvärld

Här kan du följa aktuella nyheter, projekt och händelser runt om i världen relaterat till temat ”hållbart byggande”. Vi vill understryka att föreningen Hållbart Byggande i Syd inte tar ställning vare sig för eller emot det som här publiceras. Alla medlemmar är däremot välkomna att sända ett mail till info@hbsyd.se om ni har något som ni tycker passar in för att publiceras på denna sida.


Trähusprojektet Lisbjerg Bakke blev ”årets bygge” i Danmark

Projektet Lisbjerg Bakke består av sex byggnader med sammanlagt 35 lägenheter i trä och är byggt norr om Aarhus. I år blev de utsedda till Årets Bygge i bostadsklassen. Utmärkelsen gavs ut av en jury bestående av arkitekter och ledande profiler inom byggindustrin, och de framhäver att modernt träbyggande är ett relativt nytt koncept i Danmark. De hoppas däremot att Lisbjerg Bakke ska inspirera fler byggaktörer till efterföljd med sitt skalbara byggsystem.


Världsrekord i träkontor

Tio våningar ovan mark i Brisbane

I slutet på november invigdes världens högsta kontorshus av trä, en 45 meter hög konstruktion i Brisbane på den Australienska östkusten. CLT och limträ har levererats från Stora Enso i Österrike. Australienska byggjätten kontorshus invigdes av Grace Grace, delstatlig minister i Queensland, tillsammans med John Burton, Lendlease chef för stadsutveckling. Lendlease har ritat och byggt huset, som köpts av investmentföretaget Impact Investment Group, IIG.

John Burton framhöll hållbar utveckling i kombination med en hälsosam inomhusmiljö i sin kommentar i samband med invigningen.

– Den här byggnaden visar på möjligheten till ett grönare och hälsosammare sätt att arbeta, menade John Burton.


Näringslivet om innovationsupphandling

hsb bild

hsb bild 2Häng med på frukostmöte om innovationsupphandling!

När: 21 november kl. 08.00-09.30
Var: Media Evolution City, Stora Varvsgatan 6 A, Malmö (lokal: Utbildningsrummet)

Under morgonen vill vi bli klokare på hur företag kan engagera sig i innovationsupphandlingar, vilka svårigheter som finns längs vägen, vad kan man förvänta sig och vad som är viktigt att ha koll på innan man sätter igång. Du får både en övergripande bild från Svenskt Näringsliv och andra konkreta exempel.

PROGRAM OCH ANMÄLAN