Omvärld

Här kan du följa aktuella nyheter, projekt och händelser runt om i världen relaterat till temat ”hållbart byggande”. Vi vill understryka att föreningen Hållbart Byggande i Syd inte tar ställning vare sig för eller emot det som här publiceras. Alla medlemmar är däremot välkomna att sända ett mail till info@hbsyd.se om ni har något som ni tycker passar in för att publiceras på denna sida.

 

Passivhus- och hållbarhetskonferensen 2019

Passivhus- och hållbarhetskonferensen 2019 tar ett helhetsgrepp kring hur vi kan bygga och leva utan att förstöra klimatet och vår jord. Se det fullspäckade programmet här! 

Bland gästerna finns professor Thomas Sterner från Göteborgs universitet, Birgitta Govén från Sveriges Byggindustrier, professor Wolfgang Feist, grundaren av Passivhusinstitutet Darmstadt, Margareta Wilhelmsson från Sveriges Arkitekter, hållbarhetsexperten Karl-Erik Grevendahl, författaren Catarina Rolfsdotter-Jansson och många, många fler.

Konferensen äger rum i Glänningehallen, ett certifierat passivhusbygge som är under uppförande just nu. Under konferensen görs ett studiebesök i Glänningeskolan, Sveriges nya flaggskepp för hållbart byggande som har rönt stor internationell uppmärksamhet.

Konferensen är en utmärkt kontaktyta med arkitekter, konsulter, beställare samt svenska och internationella experter. Här tar du del av det senaste inom hållbarhet och kan se innovativa produkter och lösningar på den tillhörande fackmässan. Under konferensdag 2 kommer mässan att vara öppen för allmänheten.

Anmäl dig här!


Fler stora trähus i Västerås

HB Syd vill tipsa om detta spännande och hållbara byggprojekt i Västerås!

Byggnadsnämnden i Västerås har fattat beslut om att ETC får bygga två flerbostadshus i trä vilka inrymmer trettio lägenheter. Husen kommer byggas som passivhus, vilket i kombination med trä som stommaterial innebär att husen byggs med hållbarhet i fokus. 

 

Foto Nils Lindstrand, Nordiske Medier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikeln är hämtad från Building Supply SE


22-23/5 Build in Wood

Vi på HBSyd vill tipsa dig om dessa två dagar av träkonstruktion och arkitektur!

Har du hört talas om det nya Moxy-hotellet, eller 6-våningen träbyggnaden för studentlägenheter som båda är på väg till Köpenhamn? Och vad sägs om förlängningen av KIRKBI:s huvudkontor i Billund, som nästan uteslutande är byggt av trä? På Build in Wood får du insyn i alla dessa projekt samt många fler! De har ett program med talare från Danmark, Österrike, Finland, Storbritannien, Italien, Sverige, Norge och Kanada. Konferensen äger rum den 22e och 23e maj på Docken i Köpenhamn.

Anmäl dig här!


Teknikutveckling och innovation inom vindkraften 

Arrangör Skånes vindkraftsakademi, Näringslivskontoret Malmö stad, WIN Energy, Svensk vindkraftförening och RISE
Tid 2019-03-05 13:15 – 15:00
Plats Utsikten, Lugna Gatan 82

Den 5 mars går det att delta i detta spännande evenemang där vi får ta del av olika perspektiv på innovation inom vindkraftsområdet. Få företag söker stöd hos Energimyndigheten, trots att forsknings- och innovationsprogrammet VindEL totalt omfattar 133 miljoner kronor åren 2017-2021. Det finns även få startup-bolag inom branschen, och uppfattningen verkar vara att det är svårt att komma med innovativa förhållningssätt i en redan mogen vindkraftsindustri. Den 5e mars kan du vara med i dialogen kring hur Energimyndigheten stöd ska stimulera fler innovativa lösningar!

Agenda:

Teknikutvecklingen i vindkraften

Anders Wickström, Senior Project Manager, RISE

VindEL-programmet – möjligheter för företag att få innovationsstöd

Pierre-Jean Rigole, Energimyndigheten

Hur skapar vi framtidens rotorblad?

Asil Erguner, Mechanical Design Engineer, Winfoor 

Hur skapar vi framtidens vindkraftstorn?

Otto Lundman, Chief Executive Officer, Modvion

Moderator: Olof Blomqvist, WIN Energy

Anmäl er här senast 1/3. Vi bjuder på eftermiddagsfika. Kostnadsfritt. Begränsat antal platser.

Frågor? Kontakta jakob.economou@kfsk.se / 072 885 49 45

Arrangörer är Skånes vindkraftsakademi, Näringslivskontoret Malmö stad, WIN Energy, Svensk vindkraftförening och RISE 


 

Bostadsverket stöttar hållbart byggande

Boverket vill främja innovativt och miljövänligt bostadsbyggande, och har därför beviljat ca 140 miljoner kronor till projekt med fokus på hållbarhet. Områden som lyfts upp är bland annat innovativa träkonstruktioner, energieffektivisering, effektiva byggprocesser, återanvändning av byggnadsmaterial, digitala lösningar, självstyrning av uppvärmning samt ventilation. Flera av projekten är förstudier och fokuserar på både experimentell utveckling och forskning.

Hans Lindgren, handläggare på Boverket, säger; ”Många företag har innovativa och klimatsmarta idéer om bostadsbyggande och därför har intresset för stödet varit stort.”

Nestinbox är en av de verksamheter som fått bidrag från initiativet med motiveringen ”Innovativt och hållbart bostadsbyggande”. Verksamheten är ett idéprojekt av arkitekterna Elisabetta Gabrielli och Pontus Öhman tillsammans med trähusfabrikanten Michel Silverstorm. Konceptet är att bygga små och funktionella bostäder på klippväggar.

– Verkligen så kul att vi fick det här stödet; nu har vi möjligheter och resurser att kunna utveckla och pröva bärigheten i våra idéer att kunna bygga på ”vertikal mark”, säger Pontus Öhman, projektledare för Nestinbox. I de större städerna är byggbar mark en bristvara och betingar höga priser, samtidigt som behoven av nya bostäder ökar ständigt. I vårt projekt vill vi visa på möjligheten att bygga ovanför marken.

Världsrekord i träkontor

Tio våningar ovan mark i Brisbane

I slutet på november invigdes världens högsta kontorshus av trä, en 45 meter hög konstruktion i Brisbane på den Australienska östkusten. CLT och limträ har levererats från Stora Enso i Österrike. Australienska byggjätten kontorshus invigdes av Grace Grace, delstatlig minister i Queensland, tillsammans med John Burton, Lendlease chef för stadsutveckling. Lendlease har ritat och byggt huset, som köpts av investmentföretaget Impact Investment Group, IIG.

John Burton framhöll hållbar utveckling i kombination med en hälsosam inomhusmiljö i sin kommentar i samband med invigningen.

– Den här byggnaden visar på möjligheten till ett grönare och hälsosammare sätt att arbeta, menade John Burton.


Näringslivet om innovationsupphandling

hsb bild
hsb bild 2

Häng med på frukostmöte om innovationsupphandling!

När: 21 november kl. 08.00-09.30
Var: Media Evolution City, Stora Varvsgatan 6 A, Malmö (lokal: Utbildningsrummet)

Under morgonen vill vi bli klokare på hur företag kan engagera sig i innovationsupphandlingar, vilka svårigheter som finns längs vägen, vad kan man förvänta sig och vad som är viktigt att ha koll på innan man sätter igång. Du får både en övergripande bild från Svenskt Näringsliv och andra konkreta exempel.

PROGRAM OCH ANMÄLAN

Trähusprojektet Lisbjerg Bakke blev ”årets bygge” i Danmark

 


Projektet Lisbjerg Bakke består av sex byggnader med sammanlagt 35 lägenheter i trä och är byggt norr om Aarhus. I år blev de utsedda till Årets Bygge i bostadsklassen. Utmärkelsen gavs ut av en jury bestående av arkitekter och ledande profiler inom byggindustrin, och de framhäver att modernt träbyggande är ett relativt nytt koncept i Danmark. De hoppas däremot att Lisbjerg Bakke ska inspirera fler byggaktörer till efterföljd med sitt skalbara byggsystem.